Estetikte Minör Girişimler

Estetik Cerrahi ve Estetik uygulamaların son yıllarda gelişmesi ile minör uygulamalar denilen ve büyük bir operasyon veya yüzde büyük bir değişiklik gerektirmeden daha genç ve daha dinamik bir ifade sağlanabildiği işlemler oldukça rağbet edilir olmuştur.

Bu tip işlemlerin en bilineni botox olup tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Yüz ve boyun bölgesi için özellikle göz çevresi, kaşlar ve kaz ayakları denilen gözyan çizgilerinde çok olumlu sonuçlar vermektedir.

Dudak üstü ve boyundaki sarkmalar için de başarıyla kullanılmaktadır. Boyun bölgesinde aşırı sarkma varsa iyi sonuç vermez ve bu kişilere mutlaka operasyon önerilir.

Ancak boyun bölgesinde deformite fazla değilse çok olumlu sonuç vermektedir.

Bazen botox bu bölgelerde kollajen, dolgu uygulamaları ile kombine edilmektedir.

Yüz bölgesinde en yaygın uygulama ise  cildin derin ve yüzeysel kısımlarında uygulanabilen kırışıklık bölgesinin derinliğine ve derecesine göre farklı uygulamaları olan dolgu yani kollajen uygulamalarıdır.

Kollajen kendi vücudumuzda da bulunan  yaşla ve güneş, sigara, kötü beslenme ve diğer dış etkenlerle zamanla azalma gösteren bağ dokusu ana maddesidir. Bu maddenin ana yapısı ise hyalüronik asittir.

Bu madde laboratuar ortamında üretilen enjeksiyon yardımıyla kırışıklık bölgesine uygulanan bir maddedir ve değişik formları mevcuttur.

En sık uygulanan bu madde olup alerji ve yan etkiler minimalize edilmiştir. Yaklaşık olarak yılda bir kez tekrarlanması gerekir ancak bu kişilere göre değişiklik gösterir, ayrıca kırışıklığın derecesine göre değişir.

Kırışıklık çok uzun yıllar mevcutsa ve derinleşmişse bu durumda ilk uygulamadan 1–2 ay sonra ikinci bir uygulama gerekebilir. Kollajen denilince hayvanlardan elde edildiği sanılmasına rağmen Hyalüronik asit laboratuar ortamında elde edilir ve hayvanlarda test bile yapılmaz, reaksiyon uzun ve kısa vadede minimal ve vücutla uyumludur.

Juvederm ve Resylane, Esthelist, Puragen denilen değişik formları mevcuttur.

Gülme çizgileri, göz kenarları, dudak konturleri ve çevresi en sık uygulama bölgeleridir ancak boyun gibi bölgelere de uygulama yapmak mümkündür.

Bu işlemler sonrası yüz bölgesinin direkt güneş ışını alması tavsiye edilmez, birkaç gün boyunca dikkat etmek gerekir. Şapka ve güneş koruyucu kremler kullanılması uygundur

Yüz bölgesi için derin çizgiler ve çukur bölgeler akne iz ve çukurları için PMMA denilen ve 5 yıl kalıcılığı olan maddeler kullanılmaktadır.
Derin bölgelere uygulanabilir, kesinlikle yüzeysel kırışıklıklar için uygun değildir.

Bu uygulama kesinlikle uzman doktorlar tarafından tam sterilizasyon ortamında yapılmalıdır.

Yüz bölgesinin derin uygulamalarında, yanak, şakak ve dudak bölgesi dolgunlaştırılması ve volüm arttırılması için kalıcı diye tanımlayabileceğimiz Bioalcamid ve Aquamid denilen endoprosthesis uygulamaları mevcuttur.

Yumuşak doku defektlerini düzeltmek için kullanılır. Alkil-imid grupları içeren jel polimerdir. Her bölge ve her kişi için uygun değildir.

Kollajen ve immun sistem hastalığı olanlarda, diyabetiklerde, radyasyon terapisi görmüş olanlarda kullanılması sakıncalıdır. İstenildiği zaman tekrar çıkarılabilir, enjeksiyon yardımı ile uygulanır ve uygulaması steril ortamda özel bir iğne ile yapılır.

Bu uygulama sonrası antibiyotik kullanımı gerekir. Yaklaşık 4 hafta boyunca da güneşe direkt temastan kaçınmak gerekir. Aşırı sıcak da uygulama sonrası dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Yüz bölgesindeki lekeler özellikle yaşlanma, güneşlenme ve diğer faktörlerle artar ve kişiyi daha yaşlı gösterir.

Bazen hamilelik, ilaç kullanımı veya geçirilmiş kürtaj  gibi etkenlerle de lekeler oluşabilir. Bu tip lekelerin tedavisinde lekelerin hangi tabakada olduğuna göre değişik tedavi  seçenekleri vardır. Kimyasal peeling ve lazer uygulamaları genellikle birkaç seans da  yapılır ve seans aralıkları bir veya birkaç hafta arasında değişir.

Lazer uygulamaları için hem 1064 nm hem de 532 nm KTP Lazer kullanıyoruz ve leke olan bölgenin tedavi sonrası güneş ışınlarından korunmasını öneriyoruz.

Tedavi esnasında lokal anestezi özelliği olan kremler uygulanır ve soğuk uygulama, buz kompres ile yapılır ki ağrı ve yanma gibi istenmeyen duyumlar yok edilmiş olsun. Hafif bir yanma hissedilebilir ancak minimal bir rahatsızlık yaratır.

Tedavi sonrası çok sıcak banyo, sauna, hamam sakıncalıdır ancak erken  dönemde ılık banyoya veya yüz yıkanmasına izin veriyoruz.

Yüz bölgesindeki minimal yani ileri derece olmayan sarkma ve gevşeklik için tırtıklı tel şeklinde materyaller kullanarak cerrahi olmayan lifting sağlamak mümkün.

Ancak bunun da bir ufak girişim olduğu ve uzman doktorlar tarafından  steril ortamlarda yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Özellikle kaşlar, şakak ve yanak bölgesi, boyun kısımları için uygulanır. Birden fazla ince tırtıklı tel gibi  implant cilt altına yerleştirilir ancak her bölge için ayrı bir yerleştirilme şekli mevcuttur.

Sarkmanın ileri derecede olduğu  durumlarda çok iyi sonuç vermez o nedenle  endikasyon koyarken dikkat etmek gerekir kısacası her hastaya aynı sonucu vermez.

Operasyon 45–60 dakika sürer, operasyon sonrası birkaç gün hafif bir ödem ve morluk olabilir.

Uygulama yapılacak bölgeye lokal aneztesi uygulanır. Özel bir iğne ile teller geçirilir ve traksiyon uygulanarak dokular gerilmiş olur.

Çok uzun yıllar etkisi devam eder diye düşünmek yanlış olur ancak sonuçlar hastalara göre değişir.

Yüz bölgesinde yaşla artan ve kişinin yüzünde olumsuz bir görüntüye  neden olan kılcal damarların tedavisini de yine lazer ile yapmak mümkündür.

Bu tip damarsal lezyonlar için radyo dalgalarını veya 532 nm KTP Lazer kullanmayı tercih ediyoruz. Bazen tek seans da dahi sonuç almak mümkün  fakat kılcal damarların yaygınlığına göre birkaç seans gerekir. Seans aralıkları da 2–3 hafta gibidir.

Sosyal Medya

Paylaş: